Čo je konkurz?

Vždy ide o súdne konanie, ktoré riadi súd. Môže byť vyhlásený na akýkoľvek subjekt, podnikateľský aj nepodnikateľský. Cieľom konkurzného konania je rovnomerné uspokojenie veriteľov úpadcu, aj keď je vždy len čiastočné, teda veritelia nedostanú plnú sumu svojej pohľadávky. Pri konkurze nevyhnutne prichádza k rozpredaju majetku , t.j. veritelia sú uspokojovaní speňažením majetku dlžníka.



Konkurz riadi konkurzný správca, zoznam nájdete na tejto webovej stránke: http://www.justice.gov.sk/Stranky/Registre/Zoznamy-vedene-MS-SR/Zoznam-spravcov.aspx. Oznámenie o vyhlásení konkurzu a ďalšie informácie o prebiehajúcom konkurze nájdete na https://www.justice.gov.sk/PortalApp/ObchodnyVestnik/Web/Zoznam.aspx

Vašu pohľadávku môžete do konkurzu prihlásiť kedykoľvek. Teda aj keď to nespravíte na začiatku prídete len o hlasy a teda o možnosť hlasovať na veriteľskej schôdzi. Samozrejme ak je vaša pohľadávka značne menšia ako ostané nemusí Vás to trápiť, pretože Vaše hlasy budú skoro bezvýznamné. V súčasnosti, v roku 2016, ak sa prihlásite do konkurzu častokrát dostanete mizivé percento, ak nie promile z pohľadávky, čo niekedy nestačí ani na poplatky advokáta, ktorý Vám prihlášku podával. Výhoda je v tom, že pohľadávku môžete daňovo umoriť.

Prihlásenie do konkurzu odporúčame, aby spravil odborník alebo človek, ktorý je už v tejto problematike doma. Ak by ste potrebovali poradenstvo ohľadom konkurzu a možností zo strany veriteľa, ale aj dlžníka môžeme odporučiť advokátsku kanceláriu KONCOVÁ & PARTNERS, email: advokat@zavaseprava.sk, ktorú vedie Mgr. Barbora Koncová.

Ďalšie články